Kérdezz a Boldog Új Évért!

Újra eljött az év végi fogadalmak ideje. Talán már vártad is, és lehet, hogy neked is jól esik családi és baráti körben kicsit azon évődni, hogy a többiek vajon milyen nagy változásokat ígérnek meg maguknak a következő évre.

Ugyanezt persze megkérdezheted magadtól is. Mi az, amit jövőre másképp teszel, máshogy mondasz, másként értékelsz? Mi az, amire egyáltalán képes vagy, és amit valójában meg is akarsz majd tenni?

De mindannyian tudjuk, hogy a változás, változtatás nem ilyen egyszerű. És talán nem is szükséges újabb változás. Mert voltaképpen mi választja el az egyik évet a másiktól? Egy koccintás? Két puszi a fagyöngy alatt? Egy ölelés? Egy csók? És utána megint szalad minden tovább… Ez az írás így nem az újévi fogadalmakról szól. Hanem egy életteli, valódi kapcsolatjavító lehetőségről.

Hiszen jó lenne mégis hinni abban, hogy a legújabb új évben tényleg változik valami. Hogy jövőre most már sikerül elérni a magasztos célokat, hogy a kirobbanó siker végre elérkezik. Vagy egy-egy kisebb siker… Legalább életünk valamelyik területén…

És mindenki szépen, lassan, valaki gyorsan képes is megvalósítani az álmait. A tervezés, a kivitelezés és az idő ráfordítás mindig meghozza gyümölcsét. Közhely, de ha jókor vagyunk jó helyen, és jókor fektetünk be jó energiákat, az emberek közötti együttműködés is egy forradalmian új, építő korszakot él meg.

Ennek egyik alapja pedig természetesen a kommunikáció. Egy egyszerű praktikával elérheted, hogy az új évet végre átjárja az általad vágyott áhítat, és magad is rácsodálkozz szavaid erejére. Mert az erő nem csak veled, a szavaidban is ott lakozik. És általa olyan hatalomra tehetsz szert a szereteted apró megvillantásaival, mint egy valódi JEDI lovag!

Ehhez nem kell más tenned, mint a következőt: kérdezz a boldog új évért!

Ez mit jelent? Egyszerű, megismétlem: KÉRDEZZ!

Mi emberek, érdekesek vagyunk, folyamatosan finomítani igyekszünk a mostanában divatosan emlegetett “Érzelmi intelligenciánkon”. Sőt, néhányan már egy szinttel feljebb is léptünk, a “Spirituális intelligencia” mezejére. Ám eredményeink mégsem olyan csillogóak. Ennek mi az oka?

Az, hogy a csodálatosan ragyogó ilyen-olyan intelligenciánknál még nagyobb… az egónk… ami persze jungi értelemben fontos… de nem a visszajelzéseink szempontjából! Szeretnénk valamit, de nem kapjuk meg. Miééért? És a “Miért?”-ekre nem kapunk választ. Vagy legtöbbször az is csak egy önmagába visszatérő “csak”.

Tehát kérdezz! És valóban, nem kell mást tenned, csupán: kérdezz, ahhoz, hogy a másik egy irányt tudjon mutatni neked. Az emberek általában szeretik, ha kapnak alkalmat arra, hogy kifejezzék véleményüket, elgondolásaikat, megéléseiket és szándékaikat. Persze ehhez hozzátartozik, hogy meg is hallgatod a válaszaikat!

Így gyorsan megtapasztalhatod, hogy a szeretteid, barátaid mennyi mindent elárulnak magukról, ha őszintén kérdezed őket. (Az őszintétlen kérdéseinkre is megkapjuk válaszainkat, de kedvezőeket csupán rövid távon!)

A kérdés feltevéseinknek nagy hatalma van, ezzel ugyanis átvesszük a párbeszédeink irányítását. És ennél többet is.

aaa

Hogy mit kérdezz? Bármit. Na jó, nem bármit. Pont azt, amire kíváncsi vagy, amit szeretnél megtudni a másik embertől. Ami közelebb visz hozzá, amitől jobban megismered. Amitől átláthatóbb lesz a személyisége számodra, amiből megtudod, hogy mi az, amit nem szeretne. Mert ez is fontos ám! Nem biztos viszont, hogy ez egyenes út ahhoz, amit szeretne, de egy biztos út ahhoz, amit biztosan abba kell hagynod vele kapcsolatban.

Hogyan kérdezz jól? Na persze nem tanácsos bármit, bárkitől és bármikor megkérdezned… Ez helyzet- , érzelmi állapot és egyénfüggő. Ezekre hasznos, ha már eleve ráérzel ahhoz, hogy a megfelelő kérdéseket tedd fel az általad fontosnak tartott személytől.

Melyek a megfelelő kérdések? Félig viccesen azt mondanám, hogy a kérdő mondatok alkalmazásának szükségszerűsége egy szeretetkapcsolatban olyan, mint Gombóc Artúr életében a csokoládé. Ideidézem, amit ő mondana, ugye mostanra már úgyis csak a szemünk kívánja a csokoládét? “Milyen csokoládét szeretek? A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét, a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét, a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét, és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon.”

Elárulom, hogy szerintem mi a jó kérdezés legnagyobb titka. A figyelem! Akkor tudsz jó kérdéseket feltenni, ha eleve van valami konkrét információd a másikról. Mit kedvel? Milyen szokásokban lel örömet? Mit csinál a szabadidejében? Mi okoz neki gondot? Min töri a fejét?

Amúgy szabály nincs. A nyelvi mintákat összefoglaló tudományok azért adnak a helyes kérdés feltevésre néhány útmutatót. Az NLP (Neuro-Lingvisztikus Programozás) egyik eszköze a Meta-nyelvi kérdéssorozat, más néven Pontosító kérdezés technika. A Személyiségünk működésének logikai szintjei nevű ábra szerint ugyanis a “Miért?” kérdést érdemes a párbeszédeinkből elhagyni, míg minden más kérdőszó: a “Mikor?”, “Hol?”, “Mit?”, “Hogyan?”, “Mi?”, és “Ki?” alkalmazása célravezető lehet. Ezt az NLP oktató társainkkal együtt határozottan alátámaszthatjuk. Fantasztikus élmény eltalálni azt a kérdést, amely a beszélgető társunkban megnyit egy ajtót, amelyen keresztül kiáramlanak felénk a megnyugtató és irányt mutató információk.

Gyakorlatilag erre ad egy csokor példát a Meta-nyelv, melyről az NLP tanfolyamok résztvevői körében elhíresült a mondás, hogy csak finoman érdemes alkalmazni, mert különben Meta-szörnnyé válhatunk! Ezt ugye nem szeretnénk, azonban tiszta válaszokat igen! Viszont a kérdések sorrendjét vagy minőségét tekintve a belső intuícióinkra hallgathatunk, azaz nyugodtan bízhatunk megérzéseinkben.

Egy szóval a lényeg, hogy: kérdezz! Ha egy tanácsot elfogadsz tőlünk, kérdezz úgy, ahogy neked jól esik, de érdemes pozitív formában megfogalmaznod a kérdésedet. Amikor például valaki éppen elégedetlen, akkor nem azt kérdezzük tőle, hogy mi az, ami most rossz neki ebben a szituációban, hanem amennyire hamar csak lehet, rátérünk arra, hogy mi okozna neki elégedettséget. Amennyiben pozitív formában hangzik el egy mondat, például nagyon szeretlek téged, még ha először furcsának tűnik is, erre is rákérdezhetünk pozitívan: És mi az, amiről ez most eszedbe jutott? Vagy: Mi tetszik neked pontosan ebben a választásomban? Kellemes meglepetés érhet válaszként bennünket még azoktól a személyektől is, akikről úgy gondoljuk, hogy elég jól ismerünk. A viszonyunkban pedig elmélyülhet a közöttünk felépült bizalom és szeretet.

Ezzel kívánom neked, hogy jövőre minden célodat érd el, amelyet kitűztél és megfogadtál magadnak. És… kérdezz a boldog új évért!

A pontosító kérdezéstechnika megtanulható Alap NLP Képzésünkön: ITT TALÁLOD!

Mészáros Edina

Budapest, 2015. december 28.