A Hangulat

Vannak azok A Hangulatok… amelyekben egyszerűen csak jó lenni.

Ismerünk olyanokat is, amelyekben nem.

Azok a hangulatok azonban… amelyekben igen, nos, azokat szeretnénk hosszúra nyújtani, még tovább élvezni.

Egy-egy videóklip segítheti ennek az érzetnek az átélését. Amennyiben eléri egy bizonyos hangulatkeltő hatását.

Számomra ilyen a Szerelem, Rúzsa Magditól.

Üde, vidám, könnyed…

2017-11-20 00.07.43

…mégis tele van erőteljes kifejezőeszközökkel.

2017-11-19 23.56.29

Picit valószínűtlen, jócskán mesebeli, de alapvetően két ellentétes környezeti képpel szemléltet: egy civil realitástól távoli, idilli, tarka zöld mező atmoszférájával, és egy szürke, városi, üres betonrengeteg tompa látványával.

Utóbbit a dal ütemére beborítja az előző lüktető élettel teli, természetes bája.

De nem is ez a legfontosabb ebben A Hangulatban.

Maga a szerelem szívdobbanása, amit csak mi érzehetünk belül, akármi is legyen a kiváltó – violin – kulcs, vagy azt meghosszabbító – zenei – inger.

2017-11-19 23.57.27

Itt nincs múlton való rágódás, sem jövőtől való rettegés, egy van: a szerelem, a jelenben.

Nincs alanya, sem állítmánya, főleg nem tárgya, és vonzat sincs, csak maga A Hangulat létezik, és körbejárja az átélő lelkét-testét.

A saját tapasztalatom szerint érdekes módon pont nem a szerelem hangulatához kötődik ez a dal, de azóta átírtam magamban azzá (a mondanivalójára, és az alkotó csapat iránti tiszteletre való tekintettel) Ebben sokat segített az NLP Módszer, amelyet magánszemélyek és szervezeti dolgozók ezreinek adtunk már át az NLP Intézet szakmai csoportjaként.

Először épp egy ilyen feszültséggel terhelt szervezetfejlesztő műhelymunka előestéjén, a felső vezetőkkel történő egyeztetés során lettem figyelmes a refrénjére, egy sűrű levegőjű, vidéki, szocreál hotel falambériás aulájában.

Szerelem, szerelem, szerelem… – mit ismételgetik annyira, gondoltam, magamban összezavarva a saját beszédemet. Amikor másodszor kellett újrakezdenem a mondatrészt, ahol tartottam, épp a magánhangzók különleges kiejtését, és az édes hangtónust figyeltem, és akkor jöttem rá, ki az előadó.

2017-11-19 23.56.05

Elmosolyodtam. A kolléga a témára vonatkoztatta hirtelen kiszélesedő lelkességemet, és valójában ez is történt velem.

Nem csoda – vontam le az éleslogikájú következtetést egy hirtelensült, önreflexiós vigyorú, belső monológban -, Rúzsa Magdi a legtöbb dalával ugyanígy képes elbűvölni!

A következő pillanatban meghatódtam.

Jó volt érezni a pillanat földelését egy olyan helyzetben, ami egyelőre csak lebegtette a pozitív eredményt, bár a felelősségem is teljeskörű volt az elvállalt feladatért, és a kompetenciáim is késznek tűntek a kihívás teljesítésére.

Ez a nóta mégis visszavitt egy olyan helyre, ahol ugyanez a céges társaság egy boldogabbnak megélt párkapcsolati és családi körű háttérrel megáldott élethelyzetemben fejlődött ugyanígy napokig a szemem előtt.

Akkor azt éreztem megnyugodva, hogy ez az érzés sem függ időtől és tértől, társtól vagy társtalanságtól.

Az enyém volt a pillanat, és az enyém volt… a munkám szerelme.

2017-11-19 23.55.35

Az a személy, aki elragadtatottan dolgozik, megkapja méltó jutalmát, igaz?

Akkor már tudtam: életem első önálló műhelymunkája sikert arat, míg a mögöttem lévő, éppen széthullóban lévő háttérország valójában még ilyen állapotban is támogat, és ez a 3 nap tud adni majd új értékeket az itt, a lobbiban pihegő, várakozásteljesen csillogószemű vezetők számára.

Akkor még nem gondoltam, hogy ez a dal ennyire a szívemhez fog nőni, és hogy számtalanszor meghallgatom még.

Gyönyörű szimbólumai azóta is be-bevillannak maguktól, amikor épp szükségem van rájuk.

2017-11-19 23.58.13

No, és az a gyűrű…! Az a zöldköves!

Azt mennyire imádom!

2017-11-20 00.08.59

Enélkül tán nem is lenne ugyanaz ez a dal, ez a tartalom.

Számomra egy súlyt jelent, azt, hogy van ebben az érzésben egy komolyság – a felhőtlensége mellett – hogy ez nem csak egy fellángolás, hanem valami, ami maradandó is lehet…

Persze ez csak az én térképem, ami nem biztos, hogy maga… a táj.

Később kapcsolódott még egy csalódáshoz ez A Hangulat, majd még egyhez, ezután több hízelgően értem rajongó pillanathoz, valamint önmagához, a kedvenc dalszerző énekesnőmhöz is, mivel volt szerencsém személyes koncertélményeken totális bevonódásom által többször átrögzíteni magamban ezt a számot jóval mélyebbé. Aztán pedig megtanultam, hogy önmagához társítsam az üzenetét: azaz a bennem lévő állandó, magas minőségű, igazi szerelemérzéshez.

Megtanítottam magam arra a leckére – és ezzel pont összecsengett ennek a vezetőfejlesztésnek az egyik legfontosabb témaköre -, hogy ezt az érzést bármikor fel tudom idézni, amikor csak erre a dalra gondolok, és látnom sem kell hozzá, sőt, akár gondolnom sem feltétlenül!

A szerelem lehet süket és vak, de lehet viszonzott és kiegyensúlyozott is. Ám legfőképp lehet mindentől független, ellenállhatatlan pedig csak szabadon szikrázva.

2017-11-19 23.57.05

Ahogy a sablonos teret beborítja a virágtenger, úgy ömlik be a tudatomba mindig a feltétlen elfogadás képességének gyakorlása, amikor emlékeztetem magam rá.

2017-11-20 00.25.38

Bíztatóan egyre többször “tör rám” spontán módon is ez a “jószokás”.

Sokszor kell a tükörbe néznünk ahhoz, hogy meglássuk, majd kezeljük is a tartalékainkat, annyiszor kegyetlen, de olyan nagyon megéri!

Lotfi Begi Remix feldolgozása számomra még szenvedélyesebb, mint az eredeti verzió. Lassabb és lüktetőbb.

Ahogy az elfogódott művész kolléga a szakmai élményben mélyen alámerül…

2017-11-19 23.54.53

…úgy születik a hivatásból egy csodálatos emberi minőség, tele odaadó átlényegüléssel.

2017-11-20 00.28.29

Így megteremtődik az A Hangulat.

Amiben egyszerűen jó lenni. Jó hinni, inni, tenni és vele enni. Dícséretet szedni. Tétre, érte, befutóra, s végre lapot venni.

Minthogy csak száz százalékig érdemes szeretni.

2017-11-19 23.55.13

Mészáros Edina

Budapest, 2017. november 19.

Az NLP Képzésekre itt lehet jelentkezni:

https://www.nlpintezet.hu/nlp-kepzes