4 LÉPÉSES TANULÁS

Az NLP technikák elsajátításának folyamata a szintén ’70-es években, Gordon Training International által ábrázolt tanulási görbe ismerete által, melyre közel fél évszázada folyamatosan hivatkozik az önfejlesztéssel foglalkozó szakirodalom.

Az 1. fázis a tudattalan inkompetencia, amikor még nem vagyunk birtokában egy képességnek, de ez még nem is tudatosul.
2. fázis a tudatos inkompetencia, amikor felmerül a szükséglet egy képesség megtanulására, tehát már tudatosul, hogy egy bizonyos dolgot még nem tudunk alkalmazni.
3. fázis a tudatos kompetencia, amikor elkezdünk gyakorolni egy új készséget, képességet, itt épül be a konkrét tudás.
4. fázis a tudattalan kompetencia, amikor már készségszinten beépült egy bizonyos képesség alkalmazása az eszköztárunkba.

tanulas

Az NLP megalkotói által megfigyelt és lemodellezett sikeres emberek ezzel a tudattalan kompetenciával tevékenykedtek, azaz legnagyobb részük nem is volt tudatában saját siker stratégiájának. Azaz az NLP megalkotói a tanulási görbe 4. fázisában vizsgálódtak, és ezt a tudást a 3. fázisra visszahozták azzal, hogy struktúrákba szedték ezeket a siker stratégiákat, és így tették őket újra tanulhatóvá.

Amikor Dr. Richard Bandler társával együtt lemodellezte a világhírű Milton H. Erickson hipnoterapeutát, hosszú hónapokig figyelték azokat a nyelvi mintákat, amelyeket a terápiás kezelések során használt. Végül összefoglalták a tanulságokat, és ebből 24 nyelvi minta született. Ma ezt nevezzük Milton-nyelvnek, amelyek a Licensed NLP Practitioner tanfolyam egyik technikáját képezik.

Mészáros Edina, 2014. 03. 18.